ข้าวมันไก่
จัดว่าเป็นอาหารคู่ปากคู่ท้องจานหนึ่งของผู้คนทั่วไป ถ้าร้านไหนหุงข้ามมันได้นุ่มนวลละมุนละไมไม่แข็งไม่แฉะจนเกินไป แถมหอมกรุ่นด้วยกลิ่นกระเทียมด้วยแล้วจะชวนรับประทานมาก สำหรับไก่ก็ต้องเนื้อนุ่มแต่แน่นเคี้ยวอร่อย น้ำจิ้มจะเป็นต้วชูรสที่สำคัญที่สุดเรียกว่าเป็นเสน่ห์ดึงดูดลูกค้าให้มาเป็นขาประจำได้อย่างแน่นอนแก้เลี่ยนด้วยแตงกวาสดกรอบ และล้างคอด้วยน้ำซุปที่เคียงข้างมาด้วยร้อยๆ รับประทานกันได้ว่าถูกปาจนต้องเบิ้ลอีกจานเชียวล่ะ
ไม่งั้นไม่หายน้ำลายสอ ว่างั้นเถอะ ร้านข้าวมันไก่มีเยอะแยะขายกันเป็นล่ำเป็นสันอย่างเดียวตกทอดมาถึงลูกถึงหลานก็เพราะทำถูกปากจนกลายเป็นเจ้าเก่าที่ใครๆ ก็ติดใจต้องแวะเวียนไปอุดหนุนเป็นประจำไม่รู้เบื่อ
สำหรับมือใหม่ก็อย่าเพิ่งถอดใจ หมั่นทดลองชิมของร้านดัง แล้วฝึกทำด้วยตนเองไม่ช้าไม่นานก็จะมีรสมือเข้าขั้นเรียกแฟนๆได้แน่นอน
เครื่องปรุง ข้าวมันไก่
(ประมาณสำหรับสาธิต)
- ไก่ตอน 1 ตัว
(หนักประมาณ 1- 1/2 กิโลกรัม)
-เลือดไก่ 1 ก้อน
- เครื่องในไก่ 1 ชุด
-ข้าวสาร 4 ถ้วย
- น้ำต้มไก่ 5 ถ้วย
- น้ำมันไก่ 1/2 ถ้วย
- กระเทียมทุบพอบุบๆ 8-10 กลีบ
เครื่องน้ำจิ้มฃ
- กระเทียมปอกเปลือกทุึบแล้วสับละเอียด 2 ช้อนโต๊ะ
- ขิงแก่หั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมเล็กๆ 1 ถ้วยตวง
- เต้าเยี้ยวดำ 4 ช้อนโต๊ะ
- ซีอิ๊วขาว 1 ถ้วยตวง
- ซีอิ๊วดำ 2 ช้อนโต๊ะ
-น้ำส้มสายชู 1/2 ถ้วยตวง
-น้ำมะนาว 1 ช้อนโต๊ะ
-น้ำตาลทราย 1/2 ถ้วยตวง
เครื่องปรุงน้ำซุป
- น้ำตัมกระดูกไก่ 1 หม้อ
- แฟง 1 ลูก (หรือจะใช้เกี้ยมฉ่ายก็ได้)ปอกเปลือกหั่นเป็นชิ้นพอคำ
- ซีอิ้วขาว 1/2 ถ้วยตวง ต้นหอม ผักชี ซอยสำหรับโรยหน้า 1/2 ถ้วยตวง
- พริกไทยป่น
วิธีหุงข้าวมัน
ข้าวสาร 4 ถ้วย ชาวให้สะอาด แล้วเอากระเทียมที่ทุึบไว้ผัดกับ
น้ำมันไก่จนหอมแล้วนำข้าวสารที่ซาวและพักไว้จนสะเด็ดน้ำ้
แ้ล้วลงผัดให้เข้ากัน จากนั้นตักใส่หม้อเติมน้ำต้มไก่จนท่วมข้าว จะหุงในหม้อไฟฟ้าก็ได้
หุงธรรมดา ในหม้ออลูมิเนียมกับเตาถ่านก็ได้ พอใกล้สุกก็ลดไฟให้อ่อนลงเพื่อข้าวจะได้สุกระอุ นุ่มนวล
วิธีต้มไก่
ไก่ตอนตัวใหญ่คัวกเครื่องในแะทำสะอาดเรียบร้อยแล้วนั้นนำลงหม้อต้มใส่น้ำให้ท่วมต้วไก่ต้มจนเดือดและต้องคอยเติมน้ำเย็นไม่ให้เดือดพล่านเพราะจะทำให้หนังไก่ลอกไม่สวยต้มจนไก่สุกทั้งตัวแล้วใส่ตะขอเหล็กดึงไก่จากหม้อต้มขึ้นแขวนไว้ จากนั้นจึงค่อยๆ เฉือนไก่เป็นชิ้นโตๆ ตามส่วนต่างๆ สับใส่จานหรือวางบนข้าวมันเรียงให้ดูดี ใส่เลือดไก่จานละหนึ่งชิ้น เครื่องในไก่เช่นตับเล็กน้อย ซอยแตงกวาสดประดับข้างๆ พอสมควร โรยผักชี แสิร์ฟพร้อมกับน้ำซุปและน้ำจิ้มลูกค้าบางคนอาจต้องการไก่ส่วนใดส่วนหนึ่งโดยเฉพาะก็สับให้ตามสั่ง
วิธีทำน้ำจิ้ม
กระเทียมทุบสับละเอียด 2 ช้อนโต๊ะผสมเต้าเจี้ยว,ซีอิ้วขาว,ซ๊อิ๊วดำ,น้ำส้มสายชู,น้ำมะนาว,ซีอิ้วดำ,น้ำส้มสายชูน้ำมะนาว น้ำตาลทราย ผสมกันตามส่วนที่บอกไว้แล้ว ชิมดูให้ออกรสเปรี้ยวเค็มแต่ไม่ควรให้หวานนำ ใส่กระเทียมขิงแก่พริกขี้นหนู ผักชี คนให้เข้ากัน เป็นใช้ได้ควรมีกระเทียม ขิงแก่ และพริกขี้หนูเตรียมไว้เผื่อลูกค้าเรียกเติมน้ำจิ้มคตวรทำไว้มากๆเพราะเป็นตัวชูรสสำคัุญของข้าวมันไก่ ห้ามขี้เหนียวน้ำจิ้มเด็ดขาด
Rice steamed with chicken soupAnd that is coupled with the mouth in one of the common people. If the store did it cook gently until soft, not hard, not too wet. I redolent with the smell of garlic and then I eat a lot. For the chicken was tender but firm chew food. Samples seasoning sauce is most important that the appeal to a regular customer for sure that aliens with crisp cucumber. And clear the throat with the soup alongside a hundred. Eat that was not Kemble woods until the dish much.
I
do not think it's gone salivating shop selling chicken rice is abundant
solidly together only fallen to his grandson to become palatable
because the old one was. I love to be frequented regularly subsidies not bored.
For newbies, do not be disheartened. Keep tasting of famous restaurants. Then practice doing it manually, it will soon have to taste to the fans of course.
Chicken flavoring.(For the demo).- At first the chicken.(About 1 - 1/2 kg).- 1 piece of chicken blood.- A chicken in one batch.- 4 cups of rice.- 5 cups of boiled chicken.- Chicken oil 1/2 cup.- 8-10 cloves garlic, smashed and dented it.The prizes sauce.- Bangkok Apart from garlic, peeled and finely chopped 2 tbsp.- Ginger, cut into small square pieces 1 cup.- Breast Eiig black 4 tbsp.- 1 cup soy sauce.- 2 tablespoons dark soy sauce.- Vinegar 1/2 cup.- 1 tablespoon lemon juice.- Sugar 1/2 cup.Garnish soup.
- Tam Water one pot with chicken bones.
- 1 baby marrow (or use cedar Kuta Pickled optional), peeled, cut into pieces.
- Soy sauce 1/2 cup onion, chopped coriander for garnish 1/2 cup.
- Pepper.How to cook rice.
4 cups rice thoroughly, then remove the garlic from the Bangkok Apart fried.
Chicken oil until fragrant, then put the rice and set aside to drain facilities.Angry that fry well. Put a pot of boiling water, then add chicken and flooded rice. Electric pot to cook in it.Plain cooking in aluminum pots on a stove. I cooked it near the fire to soften the rice is cooked, soft ripened.How to cook chicken.
Chicken
is a large Aqua Park, in collar made clean, then put into a pot of
boiling water to flood sample chicken boiled away and keep adding water
to boiling because the chicken it's not pretty boil until the chicken is
cooked well. I then put the chicken from the pot, iron hooks hung up. Then gradually. Chop chicken in pieces big parts chop rice plate or put on a good sort. Put one piece of chicken blood plates. Offal such as liver, chicken little. Cucumber
fresh adorned alley beside sprinkle some coriander แsi Algarve with
soup and sauce, some customers may want a chicken portion was chopped to
order.
How to make a sauce.Smash
garlic, minced 2 tablespoons mixed bean paste, soy sauce, black soy
sauce, vinegar, lemon juice, black soy sauce, vinegar, lime juice and
sugar mixed together according to the suggested change. To taste sour, salty taste but not to sweet. Add
garlic, ginger, chilli and coriander and stir rats evacuation should be
available to the garlic, ginger and chilli sauce prepared for the
customer to fill the century made very important because it is the
flavor of the chicken for Cau. Absolute ban skimpy sauce.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น