ข้าวไก่ทอด
เครื่องปรุง
-ไก่สดตัุวขนาด 2 กิโลกรัม 1 ตัว ตัดแยกเป็นส่วนต่างๆ เช่นปีกไก่ อกไก่ น่องไก่ ตะโพก เท่าที่จะเห็นเหมาะสม
- กระเทียม รากผักชี พริกไทย อย่างละ 1/2 ช้อนโต๊ะ
- เกลือป่น 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำตาลทราย 2 ช้อนโต๊ะ
- แปังสาลี 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมันสำหรับทอด
นำกระเทียม พริกไทย รากผักชีโขลกรวมกันให้ละเอียด นำไก่ี่ที่ตัดและทำความสะอาดแล้วทั้งหมดมาคลุกเคล้าให้เข้ากันอีกที หมักทิ้งไว้ครึ่งชั่วโมงแล้วจึงนำลงทอด ในน้ำมันที่มากจนท่วมใช้ไฟกลางๆ ทอดจนไก่สุกกรอบทั่วดีแล้วจึงตักขึ้นพักให้สะเด็ดน้ำมัุน
เครื่องปรุงน้ำจิ้มไก่ทอด
-น้ำส้มสายชู 2 ถ้วยตวง
- พริกสด 20 เม็ด
- กระเทียมสับผสมน้ำกระเทียมดอง 1/2 ถ้วยตวง ผสมให้เข้ากับรากผักชีหั่นละเอียด ชิดรสเปรี้ยว เค็ม หวานให้เหมาะสม
การเสิร์ฟ นำชิ้นไก่ทอดสับเป็นชิ้นๆ พองาม วางบนข้าวสวย เสิร์ฟกับน้ำจิ้มในถ้วยเล็กๆ ข้างไก่ทอดนี้มักขายคู่กับข้าวมันไก่เพราะฉะนั้นอาจจะพลิกแพลงเป็นข้าวมันไก่ทอดได้อีกอย่างหนึ่ง เพียงแต่ใช้น้ำจิ้มคนละอย่างกันเท่านั้น
Rice and chicken.
Flavoring
- Example 2 kg chicken 1 chicken cut into sections, such as chicken breast, chicken wings, rump as you see fit.
- Garlic, coriander root, pepper and 1/2 tbsp.
- 1 tablespoon salt.
- 2 tablespoons sugar.
- 2 tablespoons wheat แpa d.
- Oil for frying.
Pounded coriander root, garlic and pepper together thoroughly. Akeie to cut and clean up the mix to do it. Marinate for half an hour and then left to fry. In oil until light flooded the middle. Fry until the chicken is cooked through, then drain and let it lap up the Mau.
Fried chicken sauce ingredients.
- 2 cup vinegar.
- 20 tablets chili.
- Pickled garlic minced garlic 1/2 cup chopped celery root mixed with salty, sweet, sour aligned properly.
Serving fried chicken pieces, chopped into pieces as I put on rice served with sauce in a small bowl. The fried chicken is often sold with chicken fried chicken and so may be trickier to get another one. Just use a different sauce only.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น