น้ำพริกเผา
ส่วนผสม
- พริกแห้งเม็ดใหญ่คั่วให้หอม 2 ถ้วยตวง
- กระเทียมกลีบใหญ่ปอกเปลือกหั่นหยาบ 1 ถ้วยตวง (ประมาณ 200 กรัม) คัุ่วให้สุก
- หัวหอมแดงปอกเปลือกหั่นหยาบ 1 ถ้วยตวง(ประมาณ 20 หัวใหญ่) คั่วให้สุก
- กุ่้งแห้ง 1 ถ้วยตวง
- มะขามเปียก 1/4 ถ้วยตวง (ชนิดเปรี้ยวคั้นขั้น)
- น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
- เกลือ 1 ช้อนชา
- กะปิ 3 ช้อนโต๊ะ (เผาให้โชยกลิ่น)
- น้ำตาลปี๊บ 3/4 ถ้วยตวง
- น้ำมันพืชประมาณ 1 ถ้วยตวง
วิธีีทำ
โขลกพริกแห้งให้ละเอียด ตักขึ้นใส่กระเทียม หัวหอมโขลกต่อให้ละเอียด จึงใส่กะปะ ผสมมะขามเปียก เกลือ น้ำตาล น้ำปลาาให้ละลายดี กรองด้วยตะแกรงตาถี่แล้ว ตั้งไฟให้เดือด ยกลง นำส่วนผสมก่อนหน้านี้และกุ้งแห้ง เคล้าให้เข้ากัน ผัดในกระทะที่ใส่น้ำมัน (ไฟปานกลาง) พอสุึกเคี่ยวไฟอ่อนต่อพอข้นติดพายและจิ้มติดชิมรสอีกครั้งแล้วตักขึ้น ถ้าชอบเผ็ดมาก ใช้พริกขี้หนูแห้งผสมกับพริกแห้งหรืออาจจะใช้วิธีทอดพริก หัยวหอม กระเทียม กุ้งแห้ง กะปี แล้วจึงตำก็ได้ แต่จะตำละเอียจดเพราะมีน้ำมันมากทำให้เหนียว
ข้อเสนอแนะ เก็บใส่ขวดปิดผาให้สนิท(ใช้ขวดสะอาด) เป็นอาหารยามฉุกเฉินหรืออาหารเดินทางไกล กินกับข้าวและผักสดจิ้มหรือใช้จิ้มของ กินเล่นเช่น ข้าวเกรียบ ข้าวตัง ใช้ปรุงรสน้ำต้มยำผักบางอย่างเช่น ยำกะหล่ำปลี ยำถั่ว
ข้อเสนอแนะ เก็บใส่ขวดปิดผาให้สนิท(ใช้ขวดสะอาด) เป็นอาหารยามฉุกเฉินหรืออาหารเดินทางไกล กินกับข้าวและผักสดจิ้มหรือใช้จิ้มของ กินเล่นเช่น ข้าวเกรียบ ข้าวตัง ใช้ปรุงรสน้ำต้มยำผักบางอย่างเช่น ยำกะหล่ำปลี ยำถั่ว
Chili.Ingredient
- Large Breed dry roasted pepper and onion 2 cups.
- Large garlic cloves, peeled and coarsely chopped 1 cup (about 200 grams) than the cooked Caue.
- Red onion, peeled, coarsely chopped 1 cup (about 20 head) roasted until done.
- Kung dry 1 cup.
- Tamarind 1/4 cup (a kind of sour juice).
- 2 tablespoons fish sauce.
- 1 teaspoon salt.- 3 tbsp shrimp paste (burned to gently scent).- Sugar 3/4 cup.- About 1 cup vegetable oil.Tii Swiss made.Pounded dried thoroughly. Scoop up the garlic. More pounded onions to put the rattlesnake mix salt, sugar, tamarind water to dissolve well when matching. Filter with mesh eye cover it. Set fire to boil the mixture down earlier and dried. Mix to combine. Heat oil in a frying pan (medium heat) as well as the highest heat to simmer to thicken enough to dip the spatula and scoop up the taste again. If you like spicy. Mixed with the dried chili pepper or pepper may be used to fry the onion, garlic, dried shrimp, Hai then I was so low. It will take less detail because the oil is very sticky.
Feedback collected through tightly closed bottle (bottle cleaner) is an emergency or a long trip. Eat with rice and fresh vegetable dip or dip cracker rice cracker snacks such as flavored soup with some vegetables, such as cabbage salad, bean salad.
- Large Breed dry roasted pepper and onion 2 cups.
- Large garlic cloves, peeled and coarsely chopped 1 cup (about 200 grams) than the cooked Caue.
- Red onion, peeled, coarsely chopped 1 cup (about 20 head) roasted until done.
- Kung dry 1 cup.
- Tamarind 1/4 cup (a kind of sour juice).
- 2 tablespoons fish sauce.
- 1 teaspoon salt.- 3 tbsp shrimp paste (burned to gently scent).- Sugar 3/4 cup.- About 1 cup vegetable oil.Tii Swiss made.Pounded dried thoroughly. Scoop up the garlic. More pounded onions to put the rattlesnake mix salt, sugar, tamarind water to dissolve well when matching. Filter with mesh eye cover it. Set fire to boil the mixture down earlier and dried. Mix to combine. Heat oil in a frying pan (medium heat) as well as the highest heat to simmer to thicken enough to dip the spatula and scoop up the taste again. If you like spicy. Mixed with the dried chili pepper or pepper may be used to fry the onion, garlic, dried shrimp, Hai then I was so low. It will take less detail because the oil is very sticky.
Feedback collected through tightly closed bottle (bottle cleaner) is an emergency or a long trip. Eat with rice and fresh vegetable dip or dip cracker rice cracker snacks such as flavored soup with some vegetables, such as cabbage salad, bean salad.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น