ข้าวหมกไก่
เครื่องปรุง
- ไก่สดชิ้นโตๆ 5 ชิ้น (สูตรนี้สำหรับ 5 ที่)
- เกลือป่น 1 ช้อนโต๊ะ
- นมเปรี้ยว 1/2 ถ้วย
- ลูกผักชี โขลกละเอียด 1 ช้อนชา
- ยี่หร่าคั่วโขลกละเอียด 1/2 ช้อนชา
- ผงกะหรี่ 1 ช้อนโต๊ะ
- อบเชยป่น 1/2 ช้อนชา
- พริกไทยป่น 1/2 ช้อนชา
- กระวาน 5 ลูก
- กานพลู 3 ดอก
- ขิงทุบสับละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
- กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
- หญ้าผรั่นแช่น้ำ 3 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมันพืช 1/2 ถ้วยฃ
- เนยสด 1/2 ก้อน
- หัวหอมซอย 1/2 ถ้วย
- มันผรั่ง 3 หัว
- ข้าวสาร 2 ถ้วย
วิธีทำ
นำไก่ทั้ง 5 ชิ้นหมักกับนมเปรี้ยว ลูกผักชี ยี่หร่า อบเชย พริกไทย กระวาน ก้านพลู เกลือ ขิง กระเทียม ถ้าชอบมีรสเผ็ด จะเติมพริกเล็กน้อย ก็ได้หมักทิ้งไว้ประมาณ 2 ชั่วโมง
มันผรั่งปอกเปลือกหั่นเป็นชิ้นโตๆทอดให้สุกด้วยน้ำมันผสมเนยน้ำมันที่เหลือนำมาเจียวหอมซอยให้เหลือง
ต้มน้ำให้เดือดจัด นำข้าวสารลงลวกสักครู่เทใส่กระชอนผึ่งให้สะเด็ดน้ำ แล้วนำลงกระทะผัดกับเนยให้หอม
เอาไก่ที่หมักไว้เรียงใส่หม้อโรยด้วยมัน ผรั่งทอดหอมเจียวติดน้ำมันแต่อย่าให้มากนัก ตักข้าวโรยบางๆ ปิดไก่ให้มิด นำน้ำหญ้าฝรั่น ราดบนข้าวใหทั่ว แล้วโรยหอมเจียวติดน้ำมะันแล้วโรยข้าวกับหญ้าผรั่น ทำสลับกันจนหมด ถ้าต้องการกลิ่นใบเตยด้วยอาจใช้ใบเตย 3-4 ใบปิดหน้า ใส่น้ำเปล่า 2 ถ้วยปิดฝาหม้อ
ให้สนิทนำไปตั้งไฟกลางๆ หุงให้สุกหรือจะ ใช้วิธีนึ่งในลังถึงก็ได้ หอยกลับเอาข้าวขึ้น ข้างบนให้สุกทั่วกัน
วิธีทำน้ำจิ้ม
พริกแดงโขลกละเิอียด 3-4 เม็ดกระเทียมโขลกละเอียด 6 กลีบ น้ำส้ม น้ำตาล เกลือ ตั้งไฟชิมรสหวาน เปรี้วย เค็ม พอน้ำตาลและเกลือละลายก็ใช้ได้ เป็นน้ำจิ้มสำหรับข้่าวหมกไก่
ส่วนเครื่องเคียงคืออาจาด ประกอบด้วยน้ำส้มกับน้ำตาล ตั้งไฟให้ละลายเข้ากันใส่เกลือเล็กน้อย แล้วซอยแตงกวา หอมแดงพริกสดลงไปเป็นเสร็จ น้ำจิ้มกับอาจาดนี้ ขาดไม่ได้สำหรับข้าวหมกไก่เพราะเป็นตัวชูรสสำคัญ
Kgawhmk chicken.
Flavoring
- 5 big pieces of fresh chicken pieces (this recipe is for 5).
- 1 tablespoon salt.
- Drinking yogurt 1/2 cup.
- 1 teaspoon coriander seeds pounded profile.
- Detailed pounded roasted cumin 1/2 tsp.
- 1 tablespoon curry powder.
- Ground cinnamon 1/2 tsp.
- Cayenne pepper 1/2 tsp.
- Cardamom five children.
- 3 cloves flowers.
- 1 tablespoon minced ginger smashed.
- 1 tablespoon chopped garlic.
- Look through the grass 3 tablespoons water.
- Vegetable oil 1/2 cup prizes.
- Butter 1/2 blocks.
- Onion, sliced 1/2 cup.
- It is through three headed Lang.
- 2 cups of rice.
How do
5 pieces of chicken to the marinade with coriander, cumin, cinnamon, milk, salt, pepper, ginger, garlic, cardamom, betel stem if you like spicy. Chili will fill slightly. Fermentation was left for about 2 hours.
It broke Lang peeled slices fried in butter and cooked with the oil mixture to the remaining oil, fry onion and yellow.
Heat water to a boil. Pour the rice into boiled a few minutes to drain dry in colander. Put into a pan with butter and fried onions.
I sort of chicken marinated pot sprinkled with it. Lang hybrids through the fried onion oil, but not much. Scoop some rice, sprinkle saffron water off Mid chicken. Pour over the rice. Fry onion and sprinkle the rice with water and sprinkle the grass Maa through the forum. Made alternately exhausted. If you can smell the pandan leaves with 3-4 pandan leaves 2 cups water, cover the pot lid.
Tightly to medium heat. Cook or be cooked. How to steaming in a crate. Oysters back to white. Top the cooked throughout.
How to make a sauce.
I reached the room, pounded red chillies 3-4 garlic cloves, vinegar, sugar, salt, pounded profile 6 light tasting sweet contrast between sugar and salt dissolved in it is salty enough. Place a sauce for chicken composting.
The side is Aahad. The vinegar and sugar. Set fire to melt together a little salt. Then soy, cucumber. Shallots and chili into a completed Aahad with this sauce. Indispensable for the season is important because Kgawhmk chicken.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น